Boekbespreking bij Argos, Radio 1: “Echt goed onderbouwd”

In haar boekenrubriek in het programma Argos op Radio 1 besteedde journalist Franka Hummels aandacht aan Ecomodernisme: Het nieuwe denken over groen en groei. Ze sprak onder meer over de hoofdstukken waarin de relevantie van gentechnologie, kernenergie en economische groei werd besproken.  Soms komen de auteurs, zei Hummels, tot “onwelvallige meningen, maar het is wel écht goed onderbouwd”. Toch gaf ze ook aan dat het boek “soms te makkelijk” voorbijgaat aan vragen en zorgen rondom kernenergie.

Toen presentator  Max Pam haar vroeg of het ecomodernisme raakvlakken vertoont met de “optimistische” groene agenda van premier Rutte ontkende Hummels dat resoluut. “De auteurs nemen standpunten in die niet zijn te plaatsen op de links/rechts-schaal”, concludeerde ze.

Ook behandelde Hummels de kritiek die in Ecomodernisme klinkt op de media. “Ze schrijven vaak zomaar op wat de traditionele milieubeweging zegt”, parafraseerde Hummels. “Iemand stuurt een persbericht met een enorme noodklok en dan schrijven journalisten dat op zonder te weten waar de klepel hangt.” Hummels, zelf auteur van De generatorgeneratie, een boek over de kernramp bij Tsjernobyl, gaf aan dat ze eveneens vindt dat journalisten “onvoldoende kritisch” zijn. “Ik denk dat het verwijt klopt.”

Beluister hier het fragment op de website van Radio 1. (Na 5 minuten  komt Ecomodernisme aan bod.)

Geplaatst in Blog.