In aanwezigheid van parlementsleden en journalisten is De Atoomcoöperatie officieel gelanceerd. Op dinsdag 31 oktober kwamen ruim 80 bezoekers af op het evenement in Het Witte Huis in Amsterdam.
Daar opende Olguita Oudendijk, directeur van WePlanet Nederland, met een welkomstwoord ‘s werelds eerste coöperatie voor kernenergie. Leden kunnen meehelpen om de toekomst van een schone en zekere energievoorziening met kernenergie in Nederland vorm te geven. Door mee te praten met overheden en bedrijven, en door te investeren in de bouw van een SMR, een kleine, modulaire reactor.
Mede-oprichter Patrick Bauduin vertelde over het ontstaan van de coöperatie: een idee dat in de lucht hing. Hij praatte de bezoekers bij over de deelname van De Atoomcoöperatie in twee regionale projecten: in Twente en in Limburg.
Wim Fleuren, eveneens mede-oprichter, gaf een presentatie over de voordelen van coöperatief ondernemen. Hij liet onder meer zien dat projecten voor de realisatie van windmolens aanmerkelijk sneller verlopen wanneer een coöperatie deelneemt. Ook ging hij in op de rol van kernenergie in de energietransitie.
Silvio Erkens, Tweede-Kamerlid van de VVD, benadrukte het belang van burgers en bedrijven die zich samen inspannen om kernenergie mogelijk te maken. De maatschappelijke steun die uit een coöperatie spreekt, is nodig om politici in beweging te zetten. Derk Boswijk, Kamerlid voor het CDA, onderstreepte dat. Wel vroeg hij zich af of Pieter Omtzigt de noodzaak van kernenergie voldoende begrijpt en ondersteunt om bij een eventuele coalitievorming weerstand te bieden tegen het verzet van Frans Timmermans, die zich als leider van GroenLinks/PvdA laat zien als een uitgesproken tegenstander van kernenergie.
Tot slot poseerden de leden voor een groepsfoto en werd er getoast op een stralende toekomst voor kernenergie.
O.a. Algemeen Dagblad, EW Magazine, Dagblad de Limburger en Energeia deden verslag van de lancering.
Als u nog geen lid bent, klik dan hier en sluit u vandaag nog aan. Bent u al lid, moedig dan uw netwerk uit om óók lid te worden. Hoe meer leden, hoe meer politici overtuigd raken van de maatschappelijke steun voor kernenergie.