De meest kwaadaardige man

De conversatie staat op YouTube en je moet er even voor gaan zitten. Maar dan beleef je ook een debat tussen titanen. Vorige week ging de Amerikaanse psycholoog Steven Pinker in gesprek met de Israëlische historicus Yuval Noah Harari.

Door: Ralf Bodelier
Op: www.fd.nl

Pinker werd wereldberoemd met twee boeken over de vooruitgang; over de constante afname van ellende, van ziekten, natuurrampen, armoede en geweld. Ook Harari werd beroemd met twee boeken over de vooruitgang. Terwijl Pinker echter verwacht dat we die vooruitgang blijven boeken, ziet Harari het somber in. Mensen worden langzaam maar zeker ‘gehackt’ door algoritmes. We denken weliswaar dat we vrij zijn, maar steeds vaker worden we gestuurd door een combinatie van biotechnologie en informatietechnologie.

Een groot deel van het YouTube-debat draait om de gevaren van deze moderne technologie. Pinker beschrijft hoe zij mensen al eeuwenlang helpt om uit hun ellende te klimmen en vermoedt dat we onze technologie daarvoor in zullen blijven zetten. Harari zet daar het voorzorgsprincipe tegenover. ‘Stel je bent een ingenieur’, zegt hij. ‘Je staat op het punt om een nieuwe uitvinding te introduceren. Haal je dan de meest kwaadaardige man voor de geest die je je voor kunt stellen. Bedenk vervolgens wat hij met jouw uitvinding zou kunnen doen. Overweeg dan opnieuw of je deze uitvinding wel op de markt wil brengen.’

Klik hier om verder te lezen.

Geplaatst in Armoede.