Afgelopen zondag 4 november bracht een item van Arjen Lubach in zijn programma ‘Zondag met Lubach’ kernenergie weer naar de voorgrond van het energiedebat. Het item, waarin de noodzaak van kernenergie voor het behalen van de klimaatdoelen werd bepleit en tegenargumenten werden ontkracht, volgde een week nadat Nieuwsuur aandacht aan kernenergie besteedde naar aanleiding van het door Stichting Ecomodernisme gesteunde Nuclear Pride Fest in München. Toeval?
In een andere uitzending van Nieuwsuur, de maandag na de uitzending van Lubach, stelt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dat er zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales gebouwd moeten worden in Nederland om de klimaatdoelen te halen. Coalitiepartners D66 en ChristenUnie zien hier niets in, maar een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van Dijkhoff. Lees hier wat iedere fractievoorzitter zegt over kernenergie.
Daarmee lijkt de Tweede Kamer een afspiegeling van de Nederlandse samenleving te vormen. Verschillende peilingen werden gehouden waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders het eens is met het gebruik van kernenergie. Van de 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel is meer dan de helft voor het gebruik van kernenergie. In De Telegraaf is “Kernenergie op de klimaatagenda” de stelling van de dag, een overweldigende meerderheid van 88% is het daar mee eens. Ook De Wereld Draait Door heeft een poll over kernenergie, tussenstand: 78% is voor.
Ondanks dat een meerderheid van de bevolking voor kernenergie lijkt te zijn concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eind vorige maand dat er bij veel mensen nog ongegronde angst bestaat voor straling en de gevolgen van incidenten met kernenergie. Volgens het RIVM moet in het vervolg beter over deze risico’s worden gecommuniceerd en misverstanden worden weggenomen. Lees het rapport hier.
Uiteindelijk is het aan het bedrijfsleven om voor meer kernenergie te zorgen, maar de politiek moet daar wel de juiste omstandigheden voor creëren. Stichting Ecomodernisme blijft zich hiervoor inzetten. De terugkeer van kernenergie naar de voorgrond van het debat is een eerste goede zet.