Het verzet tegen genetische modificatie is irrationeel en schadelijk voor het milieu en arme boeren, schrijft Hidde Boersma in Ecomodernisme: Het nieuwe denken over groen en groei. Knack biedt een bewerkt boekfragment aan.
Daarin stelt Boersma dat de landbouw moderne technologieën nodig heeft om een hoge productie per hectare te realiseren. Zo’n hoge opbrengst is belangrijk, want zo wordt voorkomen dat nóg meer natuur wordt omgezet in landbouwgrond. “Biologische landbouw heeft te veel oppervlakte nodig om te komen tot hogere opbrengsten”, schrijft hij. “Dat gaat ten koste van natuurgebieden en ook van de biodiversiteit. Daarom pleiten wij, ecomodernisten, voor het gebruik van genetische modificatie: de techniek waarbij in het laboratorium genen worden overgezet van de ene in de andere plant, om zo betere zaden te ontwikkelen, bijvoorbeeld door ze uit te rusten met ziekteresistenties.”
In het hoofdstuk behandelt Boersma de kritiek van milieuactivisten en verkent hij de recente ontwikkelingen van gentechnologie.
Lees hier het hele boekfragment op de website van Knack.