Verslag: première Nuclear Now

foto’s door Foto Frank

Op 17 maart 2024 beleefde de documentaire Nuclear Now van gerenommeerd filmmaker Oliver Stone zijn Nederlandse première in het iconische Pathé Tuschinski in Amsterdam. Het evenement, georganiseerd door WePlanet Nederland en Amstelfilm filmdistributie, trok een breed publiek van zowel milieubewuste kijkers en kernenergieenthousiastelingen, als prominente leden van de pers en enkele politici. De avond in Tuschinski was gevuld met anticipatie. Bezoekers werden verwelkomd in de prachtige foyer, waar de sfeer een mix was van historische grandeur en hedendaagse urgentie rondom het thema kernenergie.

Oliver Stone, die in zijn filmcarrière talloze prijzen ontving pleit in zijn nieuwste documentaire voor kernenergie als cruciaal middel in de strijd tegen klimaatverandering. De film werd met veel interesse ontvangen, waarbij Stone’s argumenten voor het omarmen van kernenergie als een schone, efficiënte en noodzakelijke energiebron in het huidige tijdperk sterk naar voren kwamen. De film benadrukte niet alleen de technologische en veiligheidsontwikkelingen binnen de kernenergiesector, maar wierp ook een licht op de politieke en sociale hindernissen die de adoptie van kernenergie in de weg staan.

De première en de daaropvolgende discussies genereerden veel media-aandacht. BLCKBX deed uitvoerig verslag van de première en publiceerde de volledige persconferentie, die de dag na de filmvertoning plaatsvond. Verschillende Nederlandse kranten publiceerden artikelen over Stone’s bezoek en zijn boodschap, waaronder het AD, De Volkskrant, NRC, Het Parool, Trouw, en het FD.

Ondanks de afgelaste vertoning in Roermond op 21 maart 2024, is er nog een reeks vertoningen gepland voor de tour van Nuclear Now door Nederland. Deze tour biedt een unieke kans voor het publiek om zich te verdiepen in de discussie rond kernenergie en de rol die het kan spelen in de transitie naar een duurzamere wereld.

De vertoning van Nuclear Now markeert een belangrijk moment in de Nederlandse discussie over kernenergie. Oliver Stone’s documentaire daagt het publiek uit om voorbij ongefundeerde angstbeelden te kijken en de potentie van kernenergie als onderdeel van de oplossing voor klimaatverandering te overwegen. Met een mix van filmische storytelling, persoonlijke pleidooien en publieke discussies heeft Stone’s bezoek aan Nederland ongetwijfeld bijgedragen aan het verder openbreken van de dialoog over onze energietoekomst.

Geplaatst in Energie.