Een gastbijdrage van Gijs Zwartsenberg:
Wellicht het belangrijkste artikel over de richting van de Nederlandse energietransitie is het artikel dat Pieter Boot augustus vorig jaar publiceerde op Energiepodium. Hij betoogt hierin dat de Nederlandse keuze voor zon+wind+aardgas tegelijkertijd een keuze tegen kernenergie is. Maar klopt dat wel? Het onderzoek van de Amerikaanse Jesse Jenkins leidt tot heel andere conclusies.
In zijn systeemanalyses laat Jenkins zien dat een eenvoudige prijsvergelijking van goedkope bronnen gebaseerd is op een foutief denkmodel. Hij trekt de vergelijking met een situatie waarin je zou vaststellen dat een banaan vijftig cent kost en een hamburger vijf euro, en je dan zou besluiten voortaan alleen bananen te eten. Daarbij vergetend dat het lichaam ook voedingsstoffen nodig heeft waarin bananen niet voorzien, hoe goedkoop ze ook zijn.
Met dit artikel (download versie) wil ik laten zien hoe de systeemanalyses van Jenkins in elkaar zitten. Met een uitdrukkelijk oproep: bekwaam je eerst in dit soort systeemanalyses voordat je kernenergie uitsluit.
20200516-Kiezen-voor-zon-en-wind-is-dat-kiezen-tegen-nucleair